henkdeboer.punt.nl
Laatste reacties
  Derde Lustrumviering De Nieuwe Stad
  Aanstaande weekend viert De Nieuwe Stad haar derde lustrum. Vijftien jaar samen kerk. Samen kerk met Katholieken, Lutheranen, Hervormden, Gereformeerden en de Evangelisch Broeder Gemeente.  Samen De NieuweStad beheren, samen opruimen,  samen vieringen, samen elkaar ontmoeten en van elkaar eten. Samen erbij horen en samen meedoen. Diversiteitsbeleid in optima forma. Met trots ben ik daar dan ook al sinds 1 mei 1989 beheerder van. De Nieuwe Stad is een proeftuin voor Zuidoost.
   
  Samen zijn in één gebouw is zeer bevorderend voor integratie en participatie. Het versterkt ook de sociale cohesie. Dat wil burgemeester Cohen ook in zijn laatste notitie "Scheiding Kerk en Staat', waarin hij refereert aan de Nota 'Erbij horen en meedoen'. In De Nieuwe Stad hoor je erbij en doe je mee. Niemand aan de kant.
   
  Burgemeester Job Cohen wil in zijn notitie o.a. sleutelen aan de erfpachtconstructie. Hij wil de erfpachtcanon naar beneden bijstellen voor kerk, mandir en moskee. In de periode 1967-2007 zijn tien gevallen bekend van een lagere erfpachtcanon.
   
  Op 11 juni 2007 heeft de gemeenteraad gedebatteerd over de indirecte tegemoetkoming in de kosten van de Church of Pentecost in Zuidoost in 1991 door de erfpachtcanon naar beneden bij te stellen om de vaste lasten van de kerk draaglijk te maken.
  De centrale fractie van het CDA is ontvankelijk voor deze erfpachtconstructie, als het maar in principe gaat om gelijke monnikken, gelijke kappen. Dat zou dus kunnen betekenen dat MCTC van Moses Alagbe een kerk kan gaat bouwen (een plan in de ijskast) met een lager erfpachtcanon, maar ook Mosterdzaad van Dolf Bakaman die in Matchbox zit. Een interessante optie voor tientallen kerken in Zuidoost, maar ook voor de mandir. Maar hier wringt dan ook meteen de schoen, want je kan niet de ene wel en de andere niet een lager erfpacht geven. Dan kom je ook met de Grondwet op gespannen voet te staan inzake gelijke behandeling.
   
  De notitie van Cohen kwam bij mij op toen afgelopen zondag, 31 augustus, de EBG met een stand in de hal stond voor hun nieuwe kerk op Kortvoort.  Een kerk, van misschien wel duizend vierkante meter, kost een op hoop geld als je uitgaat van € 1.500 per vierkant meter bouwkosten. Daarbovenop komt dan nog de erfpacht. En grond is duur in Amsterdam.
  Wi Eegi Sani is de financiële actie van de Evangelisch Broeder Gemeente om op Kortvoort, waar nu basisschool Crescendo staat, een eigen gebouw neer te zetten. Als het zo ver is zal de EBG De Nieuwe Stad dus verlaten. En dat is jammer voor de veelkleurigheid, de saamhorigheid en de sociale cohesie in De Nieuwe Stad, waar wij ook in de politiek voor stadsdeel Zuidoost juist nu zo druk doende mee zijn. Maar in het komend weekend staat De Nieuwe Stad als vanouds weer in het teken van een feestelijke gezamenlijkheid.
   
  Vrijdagavond 5 september zullen allerlei koren optreden (inloop zeven uur) en zondag 7 september om elf uur gezamenlijke kerkdienst in twee kerkzalen. Dat wordt als vanouds weer een feest.
   

  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Je Punt profiel
  Hou mij op de hoogte
  Ik wil op de hoogte gehouden worden
  Dit is een verplicht veld
  Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl - Design by Ontwerpmijndomein.nl