henkdeboer.punt.nl
Laatste reacties
  Marokko, een land van contrasten
  Impressie
   
  Marokko, een land van contrasten, van ferrari's en ezels, van villa's en sloppenwijken.
    
  Daar waar de bergen uit de steppe oprukken, de ezels gebukt gaan onder schoven graan, de vrouwen gesluierd in diep zwart, de bewoners bang zijn voor het boze oog en kinderen opduiken voor een dirham. Daar ligt Marokko.  Een land aan de zee en aan de woestijn, en aan de hemel waar Allah aanbeden wordt van 's ochtends vroeg tot diep in de avond en de doden een trede afstaan van het paradijs. Daar ligt het land van de moulah's, de Berbers en de Drie Koningen.
   
  Waar de huizen strak aan de bergen liggen en in de valleien gevleid met de schutskleuren bruin, geel en wit om zich te beschermen tegen het boze oog. Waar bij de geboorte van een zoon een hen wordt geslacht en voor een meisje een haan, daar waar Berbernomaden met hun bepakte ezels trekken door het land en hun doden begraven met slechts een steentje, waar aan de heilige Maraboet door vrouwen gevraagd worden om vruchtbaarheid. Marokko een land waar de onvruchtbare vrouw door de man wordt verstoten. Daar ligt het land van het verleden en van de belofte. Het land waar de Joden in 587 v. Chr. handel bedreven en piraten de Spaanse en Portugese schepen aanvielen, maar de Hollanders niet. Waar Michiel de Ruyter zegevierde met het veroveren van zeven schepen en in de haven van Agadir aanmeerde en op het schild werd geheven. Dat is het land van de Medina's, de kasbah's en de paleizen.
  Eert Allah, de koning en het land. 
   
  Marokko is een land van contrasten, een land van fossielen en fosfaten en wat in het verschiet ligt. Een land van woestijnen en oases, van kloven en rivieren, van dadels en abrikozen. Waar de granaatappel bloeit. Daar waar de kinderen van s'morgensvroeg van zeven tot tien en van tien tot één en van één tot vier in groepen naar school gaan, maar hun eigen boeken moeten betalen. Daar waar de armen niet door de staat worden omgezien, de gevangenen op water en brood leven van hun vrouwen die elke dag voor de gevangenispoort staan, daar ligt het land van ongekende mogelijkheden, waar de infrastructuur in snel tempo toeneemt, de waterdragers afnemen, de dirham in waarde stijgt en de schotels niet meer te tellen zijn.
   
  Daar waar de bergen van bruin naar groen, van zandkleur naar grijs verkleuren. Waar de zon opgaat boven de bruine zandduinen van Merzouga en de kamelen op terugtocht lange poten hebben, en de mintthee gastvrij wordt gedronken in een Berbertent van donkerbruine geitenvellen, waarvan de naden van kamelenharen open gaan door de zon en dichtgaan door de nacht. Daar ligt het het land met machtige rotswanden en diepe kloven die majestieus veranderen in honderdtachtigduizend dadelbomen van manlijke die vijf vrouwelijke bevruchten en later de randen van de platte dakens met hakens zwaar laten hangen van de dadeltrossen. Waar ooievaars nestelen op ruïnes en dakens van huizen, op kasbah's en minaretten. Daar lopen herders rond met geiten of schapen, en in de Arganiabomen klimmen boomgeiten om de vruchten ervan te eten en de pitten door verstoten vrouwen worden gezocht en tot olie gemalen en verkocht als after shave.
   
  Marokko met de meeste hersteloperaties bij meisjes van achttien die zich lieten prostitueren door jonge Saoedi-Arabiërs om aan dirhams te komen, maar het probleem laten herstellen voor de huwelijksnacht. Een land waar de Berbers papiergeld op hun lichaam dragen omdat ze geen portemonnee hebben en de briefjes ruiken naar zweet en tot vodjes zijn geworden. Waar de zieken worden genezen door de kruiden van het land en kinderen met een handicap verstoten worden en het daglicht niet mogen zien vanwege het boze oog. Het land waar van vijf tot zeven in de avond de pantoffelloop is en de waterdragers met bekers rinkelen, waar apen in te nauwe kooitjes zitten en de slangenbezweeders gedrogeerde slangen bevangen. Waar de taxi´s een eigen kleur hebben, van steden die nieuw zijn en verlaten, van ingestort door de aardbeving zoals Agadir om één minuut voor twaalf op 29 februari 1960. Waar een vader met zijn zoon van twaalf toen thuis kwam van de bioscoop en de stad in puin zag. Ontzetting!
   
  Daar waar het strand nog goudgeel is en de zee azuurblauw, waar de golfen fris op het strand rollen en waar je mooie stenen kunt vinden. Daar waar de filmstudio´s zijn en de bewoners leven als figuranten. Waar de beroemdste films zijn opgenomen zoals The Gladiator en The Jewels of the Nile, Asterix en Obelix, en Spiderman I. Daar ligt Marokko, het land waar ik veel heb gezien, maar nog meer heb gemist.
   
   
  Opgaande zon......................................................Boomgeit in Arcaniaboom 
   
  Marokko, 8 mei - 22 mei 2009 

   
   
   

  Reacties

  Jenny van Dalen op 26-05-2009 11:11
  Henk, wat een mooie impressi heb je gemaakt over Marokko.Ik was er bij toeval ookvan 15 mei tot 25 mei, we hadden elkaar daar kunnen ontmoeten.
  Marokko, een pracht land met zijn diversiteit.
  Voor mij staat 1 ding vast,ik ga er nog een keer naar toe.
  Ik heb geen last gehad van buikdanseressen, maar heb dan ook geen vlees en geen salade gegeten.
   
  In juni een avond organseren in het VanHarte Resto met een Marokkaanse maaltijd en een foto impressi van ons beiden????
   
  henkdeboer op 26-05-2009 13:27
  Dat kan, ja. 
  Sergio op 28-05-2009 16:26
  Leuk weetje, over andere landen gesproken.. Wat kan hier uit geconcludeerd worden? Kies maar, de positieve of negatieve insteek
  Linkje:

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Je Punt profiel
  Hou mij op de hoogte
  Ik wil op de hoogte gehouden worden
  Dit is een verplicht veld
  Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl - Design by Ontwerpmijndomein.nl