henkdeboer.punt.nl
Laatste reacties
  Politieke oorlog over stadsdelen
  Politieke oorlog over stadsdelen
  Crisis in de PvdA. Achter de schermen woedt een bittere strijd. Beledigingen en dreigende telefoontjes. Intimidatie. Motie van wantrouwen dreigt. Inzet is inplaats van stadsdeelraden het stadsdelenplan van bestuurscommissies in 2014: veel minder taken, zonder bevoegdheden en veel minder commissieleden, namelijk 14, waarvan drie het dagelijks bestuur gaan vormen.
  De 'Raad van Elf'.
   
  Wie komt er op de kieslijst?
   
  De PvdA botste ook nog hard met D66. Fractievoorzitter van de PvdA, Frank de Wolf, stelde op de PvdA-site dat er een akkoord was met D66, maar sneerde dat D66 alsnog afhaakte, omdat het aantal commissieleden beperkt blijft tot veertien. D66 wilde er minstens negentien.  De site werd na boze reacties uit de lucht gehaald.
   
  Als je het verslag vandaag in het Parool leest dan mag je wel spreken van een politieke oorlog over de stadsdelen. Wat een gedoe en een gesteggel!

  Reacties

  Ron op 16-11-2012 17:37
  Ik las het op AT5. Ik vind het uit den boze en schandalig dat een type als Fatima Elatik haar mond hierover durft open te doen.Als ik haar was zou ik me de ogen uit de kop schamen na alles wat ze heeft gepresteerd de afgelopen jaren.
  op 16-11-2012 23:01
  Ik snap het niet. Wat wil de rest dan? Stadsdelen worden afgeschaft. De ene club wil die namaak ministadsdelen onder andere naam. Maar wat wil de andere?
  marie op 17-11-2012 00:03
   
  Anoniempje, wat al die zogenaamd betrokkenen bij het welzijn van de Mokummer willen is MACHT.
  Want waar gaat het om, het verdomde cliëntelisme , dat langs etnische lijnen de politiek verziekt heeft , verdommen ze om op te geven.
  In wollig gewauwel verpakt preekte men algemeen belang, terwijl het handelen puur op de achterban afgestemd was.
  Dat wordt even knarsentanden voor de onterecht tot autoriteit verhevenen.
   
  Fred op 17-11-2012 17:26
  Niet dat het met de topic te maken heeft @ Henk ik hoorde deze week zulke vreemde geluiden over de Sinterklaasviering in Zuidoost.

  Ouders met een Afrikaans-Surinaamse en Ghanese achtergrond worden onder druk gezet om hun kinderen op 5 december thuis te houden. Scholen in Zuidoost die aandacht willen besteden aan het fenomeen, kunnen rekenen op dreigementen. Op last van de Deelraad (?!) mag er in de Poort geen aandacht besteed worden aan de Goedheiligman. Inderdaad, nu ik erop gewezen ben...geen enkele mijter, staf, nepkado of pepernoot in de etalages of winkels. Zelfs de Hema heeft de Sinterklaasspulletjes weggemoffeld achter een pilaar.

  Er schijnt zelfs een herkenbare ordedienst rond te lopen in jacks met de opdruk " Sinterklaas is racisme'" Ik heb ze niet gezien.

  Bij onze Ghanese buren is vorige week na de kerkdienst een Surinaamse meneer gekomen, die de gemeente heeft meegedeeld dat Nederlanders het Sinterklaasfeest hebben bedacht als opmaat naar de overname van heel Afrika. Onze buren zijn erg goedgelovig, maar om dit verhaal moesten ze gelukkig hard lachen.

  Andere buren, van Surinaamse afkomst, wisten mij te vertellen dat dit vorig jaar ook speelde. Alleen dit jaar is het feller, omdat Bouta himself zich in de strijd heeft geworpen. Ter afleiding van wat er onder zijn bewind verkeerd gaat, krijgt Nederland weer de Zwarte Piet.

  Maar weet jij meer, Henk? Komt dit echt uit de raad?
  henkdeboer op 17-11-2012 18:02
  Momenteel houdt de Raad zich bezig met programmabegroting 2013. Een motie inzake Goedheiligman heb ik niet zien voorbij zien komen. Misschien ga ik wel op dinsdag 27 november als Goedheiligman deelnemen aan de Raad. Dan worden er 359 moties ingediend voor 2013. Van mij krijgen ze dan onderuit de zak. En uiterraad pepernoten strooien. En Hans komt dan als Zwarte Piet binnen en neemt Herrema mee in de zak.
  Hetty op 17-11-2012 19:20
  @Fred, niks aan de hand hoor, je hebt altijd wel een paar Zurinamers die problemen hebben met een Marron Piet.
  In Reigersbos komt Sinterklaas op 26 november met zijn jajoripieten. Ze zijn een beetje gek maar niet gevaarlijk.
  Fred op 17-11-2012 20:12
  Hoop nu maar dat je je niet al te zeer verheugd hebt op de komst van de jajoripieten @ Hetty. Het bericht is van 2011, helaas ;-)
  Hetty op 17-11-2012 21:15
  Verhip, Fred, loop ik een jaar achter. Hoe de wereld kan veranderen in één jaar. Negerzoenen zijn ook al in de ban. Chocoladeletters mogen nog wel?
  Maar de Sint komt wel in Amsterdam hoor. Morgen nog wel.

  Ron op 18-11-2012 08:25
  Komt ie nog wel in Driemond,of mag dat ook niet meer.
  Ron op 18-11-2012 10:37
  Ja Henk,je weet waar de raad zich mee bezighoudt,maar weet je weet ook of hier achterkamertjes politiek bedreven wordt.Daar begin ik steeds meer in te geloven.
  Jerry op 18-11-2012 12:25
  Dit stuk is ook wel leuk: <a href="http://evelienvanroemburg.wordpress.com/2012/11/17/wereldvreemd/">Wereldvreemd.</a>
  Ron op 18-11-2012 17:21
  Geloof toch echt niet dat de macht van de deelraad zover reikt dat ze kunnen bepalen wat een winkelier in zijn winkel heeft. Mocht dat wel zo zijn dan lijkt het mij niet meer dan billijk dat stadsdeel Zuidoost compensatie geeft voor gederfde inkomsten.Dat lijk mij geen probleem in een stadsdeel waar altijd geld in overvloed is.
  Rob Alberts op 18-11-2012 18:33
  Of topic: er is een flinke handtekeningenlijst ingediend om in Amsterdam-ZuidOost geen discriminerende Zwarte Piet reclame te gebruiken. En misschien is het er nu wel de tijd voor om alleen stil te staan bij de goed heiligman. Het Zwarte Piet gebeuren is tenslotte rond de slavernij er met de haren bij gesleept. En is oorspronkelijk nooit onderdeel van de Sinterklaasgebruiken in Nederland geweest. Mooi dat de middenstand rekening houdt met de gevoelens van de eigen klanten. Fijne Sinterklaas voor iedereen!
  Rob Alberts op 18-11-2012 18:38
  On topic: Bestuurders en deelraadsleden hebben steeds meer laten zien dat hun geruzie voor meerdere glorie van eigen belangen geen meerwaarde voor het stadsdeel Amsterdam-ZuidOost is. Het telkens misplaatste inbrengen van de unieke situatie in Amsterdam-ZuidOost geeft aan dat er alleen maar sprake is van een kokervisie. Er zijn voldoende vergelijkbare verstedelijkte gebieden in Nederland te vinden. Het overnemen van daar ontwikkelde concepten zou heel veel gekrakeel en geldverspilling hebben kunnen voorkomen. Ik ondersteun het voorstel van de bestuurscommissies dan ook niet! Bezorgde groet
  Fred op 18-11-2012 19:37
  Discriminerende Zwarte Pietreclame? Hulde voor onze deelraad: Zwarte Pieten die reclame maken voor discriminatie mogen vandaag nog linea recta per zak retour Spanje!

  Misschien nog een ideetje. Laten we Sinterklaas op z'n Fries vieren. Met Sint Piter! http://nl.wikipedia.org/wiki/Sint_Piter
  op 18-11-2012 22:50
  Zo jammer dat in Zuidoost racistische uitingen tegen blanken, hindoestanen, javanen en alles wat niet heel donker is normaal wordt gevonden en men alleen klaagt als over mensen met afrikaanse voorouders gaat.
  Ik heb nog nooit zoveel racisme meegemaakt als sinds ik hier woon. Inclusief winkels waarvan ik al meerdere verhalen ken over anders behandeld worden als de huidskleur veranderd. Ik heb ook nog nooit zo vaak mensen van afrikaanse voorouders racisme horen roepen als ze hun zin niet kregen als sinds ik hier woon. Bijvoorbeeld als iemand niet zonder kaartjes in en bus mag.
  Zolang het hier nog normaal is om als politicus gekleurde uitingen te doen zoals klagen over witmensen en zo lang we het hier normaal vinden dat organisatie commitees voor wat dan ook worden samengesteld op basis van afkomst hebben we wel wat beters te doen dan slap kletsen over zwarte pieten.
  Ron op 19-11-2012 06:11
  Maar Sinterklaas komt ook niet meer in het stadsdeel,terwijl hij wel alle andere wijken in Amsterdam bezoekt.Kinderen zullen zich afvragen waarom dat is.Vul zelf maar in.Ik denk dat we over 10 jaar in Zuidoost een maatschappij hebben waar bevolkingsgroepen lijnrecht tegenover elkaar staan.Met dank aan een kleine groep mensen met een hele grote mond die als enige doel hebben hun eigen zin door te drijven.
  Ron op 19-11-2012 06:33
  En Sinterklaas is daar maar een heel klein onderdeel van.
  Ron op 19-11-2012 11:05
  Weliswaar geen Piet,maar voor de rest is de HEMA toch helemaal in Sinterklaassfeer omgetoverd.Zelfs de liedjes klinken weer uit de luidsprekers.
  Hetty op 20-11-2012 14:53
  "Op zaterdag 24 november van 12.00 tot 16.00 uur krijgt het winkelcentrum hoog bezoek van Sinterklaas en zijn pieten! zij lopen rond in het winkelcentrum en delen heerlijk snoepgoed uit. Sinterklaas zal spectaculair aankomen per brandweerauto en als klap op de vuurpijl is er een spetterend optreden van de Pieten-Toppers!

  En dat is nog niet alles. Winkelcentrum Reigersbos houdt namelijk een leuke kleurplaatwedstrijd. Kom langs in het winkelcentrum want er worden in alle winkels kleurplaten uitgereikt. Op zaterdag 24 november wordt de prijsuitreiking gedaan door Sinterklaas! Dus pak deze kans, kleur de kleurplaat zo mooi in als je kan en maak kans op een leuke prijs."

  Het lijkt me verstandiger om echt racisme aan te pakken, niet dit kinderfeest.
  Fred op 20-11-2012 21:12
  Die flinke handtekeningenlijst waaraan Rob refereerde was ongetwijfeld te omvangrijk om op tijd onder de A9 door te geraken. Ik vind het niet zo gek om eens stil te staan bij het imagoprobleem van Zwarte Piet. Maar regelgeving hieromtrent vanuit de deelraad, vind ik opmerkelijk. Ook opmerkelijk is het dat er geen woord of zinnetje aan het verbod besteed is in de zuidooster Pravda. Niks. Wel weer een hoop gehoera, maar geen syllabe over het zwartepietverbod.

  Ik begrijp best dat sommige bewoners zich onprettig voelen bij het zien van de karikaturale blackface, al dan niet aangepraat door doorgeleerde sociologen die mijn Ghanese buurman ervan probeerde te overtuigen dat hij leed aan een post-slaventrauma .

  Goed dat de deelraad rekening houdt met deze gevoelens. Ik hoop wel dat ze voortaan ook met mijn gevoeligheden en gezondheid rekening houden, en mij voortaan vrijwaren van lawaaievenementen als Open Air, Gaasper Pleasure en Kwakoe. Deal?
  Bernadette de Wit op 21-11-2012 02:10
  @Fred, maar begrijp je ook dat sommige mensen aanstoot nemen aan wintischudders die zich wit kalken?Ik noem maar wat.
  Elke knieval voor de naarlingen die een kinderfeest willen versjteren, maakt me verdrietig. Wij bemoeien ons toch ook niet met hun folklore? Nu ja, behalve als ze de (door westerlingen uitgevonden) geluidsboxen zo hard zetten dat wij er gek van worden. Maar verder: de nare Anansi-sprookjes, die alleen maar gaan over hebzucht en verraad en een zeer slechte invloed, onpedagogische hebben op de kinderziel, zeuren wij daar ooit over? Nou dan. Niks gevoeligheden, blijf van Sinterklaas en Zwarte Piet af. Get a life.
  Fred op 21-11-2012 08:03
  Weet je, @ Bernadette, ik moet hier erg over nadenken. Als je me dit vorige week had verteld, dan was ik het volkomen met je eens geweest. Maar dit weekend zag ik de beelden van de anti-Israel demonstratie op de Dam. Daar werden karikaturen meegedragen van joden, te walgelijk voor woord en beeld. Ik ben actief bestrijder van de huidige, abjecte Israelische politiek, maar als ik die karikaturen zie, dan voel ik letterlijk lichamelijke, plaatsvervangende pijn en doodsangst van mijn in 1943 vergaste familie van vaderszijde. Terwijl ikzelf van na de oorlog ben en nooit persoonlijk ben getroffen. Er zijn miljoenen mensen op deze aarde die mij ongezien verafschuwen, haten en met plezier omleggen, omdat ik een halve jood ben.

  En ook al heeft zo'n onschuldige afbeelding van Zwarte Piet op geen enkele manier de intentie om een afro-Surinamer te kwetsen- de anti-semitische afbeeldingen op de Dam wel- ik ben niet degene die bepaalt wat iemand wel of niet kan of mag voelen of ervaren. Ik vind het ook erg vergezocht om de slavernij er met de kroespruik bij te slepen. Ook ik krijg gillende jeuk van de retoriek van Bouterse op dit gebied, maar dat krijg ik ook van Wilders' standpunt over Israel.

  Dat alles laat onverlet dat ik het te dol voor woorden vind om Zwarte Piet van staatswege uit te verbieden. Om de negerzoenaffaire heb ik nog smakelijk kunnen lachen als liefhebber van de jodenkoek. Al wil mijn vrouw nu wel weer een petitie starten om bij Herrema te bewerkstelligen dat de Oudewijvenkoek uit de schappen gaat op de Poort. Ze associeert de term met de middeleeuwse heksenjacht, toen vele duizenden onschuldige mensen van haar kunne werden vervolgd en levend verbrand. Ik ben er nog niet uit......
  Bernadette de Wit op 21-11-2012 12:50
  Fred, ik kan je niet meer volgen. Wat hebben antisemitische haatkarikaturen in een demonstratie te maken met het Sinterklaasfeest?
  Maar goed, je verwoordt zelf al dat beide niets met elkaar te maken hebben. Toch leg je nog steeds een verband, en dat is, als ik je goed lees: dat de dingen waar jij uitslag van krijgt *dus* wel verband moeten houden met elkaar.
  Deze manier van denken kan tot vreemde kronkels leiden. Ik zal het bij wijze van experiment eens op mezelf toepassen. Ik krijg uitslag van Pallywood-leugenbeelden in de mediaoorlog tegen Israel (dooie baby's die totaal ergens anders gestorven zijn, of aan een ziekte overleden zijn, of een zogenaamd dooie man die een uur later weer vrolijk door de straten van Gaza wandelt, etc.etc.) én ik krijg kiespijn van Een ander Joods Geluid. Maar ook krijg ik jeuk van buurtbewoners die grofvuildumpers verdedigen met allerlei smoezen (act, ze doen het niet expres, ze hebben het druk etc). Wat is het verband tussen deze drie dingen? Nul, niks.
  Fred op 21-11-2012 15:00
  Ik heb een gepigmenteerd vermoeden dat je me wel begrijpt, maar misschien was ik toch niet duidelijk genoeg:

  Het issue van de antizwartepietenclub is dat de afbeelding van een Zwarte Piet karikaturaal is en refereert aan de slavernijperiode. De pijn van verschrikkingen van de slavernij komt door de Sinterklaasviering weer boven, claimt de club.

  Dat leek mij aanvankelijk aperte BS. Er is goddank geen Surinamer meer die de slavernij aan den lijve heeft ondervonden, de pijn die wordt ervaren is aangepraat. Kun je last van hebben, maar je kunt jezelf ook vermannen en overgaan tot de orde van de dag.

  Tot ik dus die antisemitische kutkarikaturen zag van en ik me eigenlijk wel kon verplaatsen in de gevoelens van afro -Surinamers die zich gekwetst voelen door een afbeelding van Zwarte Piet. Waarom mag ik me wel wezenloos schrikken van afbeeldingen, en een Surinamer niet? Omdat, zo heb ik inmiddels bedacht, de haatplaatjes wel een kwetsende intentie hebben en Sinterklaaspapier niet.

  Waar ik de meeste moeite mee heb, blijft het aangeleerde gepavlov. Je leest nu op internet/ sociale media ' bekentenissen' van al dan niet doorgeleerde Surinamers die ' vroeger onschuldig genoten hebben van de Sinterklaasviering in Suriname' , maar nu tot het inzicht zijn gekomen dat Sinterklaas staat voor Onderdrukking van de Afrikaan. Meestal roepen de ' bij deze' op om de kinderen op 5 december thuis te houden en op deze dag ernstig met hun kinderen door te nemen dat zij met opgeheven hoofd een dergelijk opoffering moeten trotseren.

  Weet jij een goede tandarts voor me?
  Bernadette de Wit op 21-11-2012 16:05
  Bedankt voor de uitleg. Inderdaad, het verschil tussen beide karikaturen is gigantisch, het ene is haat en het andere is een karikatuur behorend tot de NL folklore. Dat beroepssurinamers en -antillianen dit als kwetsend ervaren, betekent niet dat het ook zo bedoeld is en alom beleefd wordt door kinderen, zwarte pieten en sinterklazen. Integendeel: het hele feest gaat om humor en goedgeefsheid.
  Ik begrijp nog steeds niet hoe je, de intentie kennende, beide soorten karikaturen kunt vergelijken. Je gaat zeer ver mee in het verknipte denken van de beroepsnegers.
  .
  Er is een mooi citaat van Edmund Burke, kan het zo gauw niet vinden. Het gaat over het verschil tussen leed waar mensen in zwelgen - en dat moet zo lang mogelijk duren! en ze genieten ervan! - en echte pijn of verdriet, dat moet juist zo snel mogelijk overgaan.
  Marie op 22-11-2012 14:30
  Ik heb zo´n donkerbruin vermoeden dat een opvoeding tot haat voor de witmens de grondslag is voor dit infantiel gedram. Het is totaal irrationeel om de huidige bewoners van Nederland te achtervolgen met antieke claims . Vooral omdat de Westerse landen stuk voor stuk de slavernij veroordeelden en naar groeiend inzicht uitgebannen hebben. Dus kom tegen mij niet fulmineren. Er moet een andere agenda onder zitten, gewin in het intimideren van de schuldbewusten. En herstelbetalingen natuurlijk !. Kijk, als al die slavernij haters echt met de realiteit bezig zouden zijn, dan hadden ze dagwerk. In Afrika, waar kinderen geroofd worden om gratis arbeid te verrichten voor rivaliserende clans. In De Arabische landen die zich beroepend op de koran er geen kwaad in zien om onderworpenen uit te zuigen tot op het bot. En de laatste ergernis die er even uit moet, de witmens maakte inderdaad gebruik van gratis geroofde arbeidskracht, maar bij al die commotie verdwijnt in het niet dat stammen op zoek gingen naar verkoopbare negers van de buren. Werden panklaar afgeleverd bij de distributie centra. Boter op iedereens hoofd, en daar maalt de eeuwig verongelijkte niet om.
  Gene op 22-11-2012 15:46
  @Marie - BRILJANT!! chapeau!!...wou dat ik het geschreven had!!
   
  Denk ook dat o.a. herstelbetalingen een achterliggende gedachte is. Een manier om te innen is volgens mij de jaarlijkse Kwakoe rovers.
   
   
  Bernadette de Wit op 22-11-2012 16:07
  Gene, in de roos! En ook Marie heeft erg gelijk, dit is nota bene al in 1970 heel mooi door de journalist Tom Wolfe beschreven in zijn essay Mau-mauing the Flak Catchers. Moet je lezen, echt fantastisch. Zo gaat het nog steeds!
  Hetty op 23-11-2012 19:18

  Heb net Man Bijt Hond gezien van de NCRV. Er liep een zwarte Sinterklaas rond in de Amsterdamse Poort met een paar witte Pieten. ZO kan het ook. Sintendiscussie gesloten. Centendiscussie gaat natuurlijk gewoon door.

  P.S.: nieuwe look van de website hier, het is even wennen, maar het ziet er professioneler uit. Jaensch heeft me intussen persona non grata verklaard op zijn weblog. Ik kom er niet meer in bij hem. Ik zeg waarschijnlijk te rake dingen.

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Je Punt profiel
  Hou mij op de hoogte
  Ik wil op de hoogte gehouden worden
  Dit is een verplicht veld
  Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl - Design by Ontwerpmijndomein.nl