henkdeboer.punt.nl
Laatste reacties
  Drie zwakke scholen in Zuidoost

   

  Herrema wil geen

  enkele zwakke school

  In zijn nieuwjaarsspeech zei Herrema dat hij geen enkele zwakke school in Zuidoost wil.

  Volgens Kwaliteitswijzer Basisonderwijs Amsterdam 2011-2012, heeft Zuidoost drie zwakke scholen, namelijk Achtsprong, Mobiel (Reigersbos) en 16e Montessorischool (Gaasperdam). Opvallend is dat Crescendo geen zwakke school is, terwijl de citoscore een van de laagste is, nl. 526 incl. leerlingen LWOO (leerwegondersteunend Onderwijs die een leerachterstand tot anderhalfjaar hebben). Daarbij moet ook nog vermeld worden dat in het overzicht toetsen taal en rekenen in groep 2 t/m 6 Crescendo in groep 6 ook laag scoort. Hoe roder hoe slechter, hoe groener hoe beter, terwijl het in groep 4 een stuk beter was (zie overzicht). Vraag is hoe dat kan.

  Zuidoost scoort ten opzichte van andere stadsdelen het laagst.

  Zuidoost 530,8; Noord 533,1; Oost 535,3; Zuid 538,9; Nieuw-West 532,8; West 533,5; Centrum 539,0

  Wat te doen om van zwakke scholen sterke scholen te maken? Het CDA heeft altijd gezegd dat ten eerste een topdirecteur belangrijk is die samen met toponderwijzerkrachten aan de slag moet om de kinderen op zo'n hoog mogelijke niveau te brengen. Ten derde is ouderbetrokkenheid en ouderparticipatie van fundamenteel belang is. Zolang die driehoek topdirecteur, toponderwijskrachten en ouderbetrokkenheid niet aanwezig is blijven de scholen zwak.

  Een uitdaging voor Herrema om hiermee aan de slag te gaan.

  Aantal voorbeelden:

  Reacties

  Dirk op 17-01-2013 22:50

  Dat een school die lager scoort, een beter inspectierapport krijgt, heeft te maken met 'de gewogen leerling'. Als sociaal-economische achtergrond en etniciteit niet meer meegewogen zou worden, had de 16-de Montessori een mooi groen bolletje gehad. Dat is ook meteen de verklaring waarom de andere stadsdelen beter scoren, zelfs Oost en West. Marokkaanse en Turkse achtergrond wordt  meegewogen, Surinaamse, Ghanese en Antilliaanse ouders staan hier in Zuidoost vaak als ' Nederlands ' geregistreerd. Scoren lager, maar Inspectie moet anders beoordelen. Soms onterecht en demotiverend voor scholen, kinderen en ouders!

  Bernadette de Wit op 24-01-2013 20:51

  Henk, wat een fantastische grafieken!

  Wow, en als ze de vmbo-staven ook nog uitsplitsen, zou ik wel eens willen weten of het zo is dat de meesten bij scholen als Crescendo of de Achtsprong doorstromen naar vmbo-basis. Er zullen er op dat soort scholen maar weinig zijn die doorstromen naar vmbo-t (mavo).

  Ik vraag me af wanneer het taboe eraf is om dit in verband te brengen met het gevoerde immigratiebeleid.

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Je Punt profiel
  Hou mij op de hoogte
  Ik wil op de hoogte gehouden worden
  Dit is een verplicht veld
  Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl - Design by Ontwerpmijndomein.nl