henkdeboer.punt.nl
Laatste reacties
  Drie 'Ikea'zakken vol met geld

   

   

  Geen Toyota Corolla,

  maar een Rolls Royce!

  Met verbijstering en verbazing gisteravond 'Tegenlicht' gezien van de VPRO. Daarin kwamen twee kerken in beeld, een uit Lagos en een uit Amsterdam-Zuidoost, de C3-kerk. En alles draaide om geld. Blauwe 'Ikea'zakken vol en tien procent aan de kerk.

  In Lagos (Nigeria) is een kerk waar op zondag driehonderdduizend mensen bijeenkomen. Het terrein is zo groot als Amsterdam. En elke zondag wordt de kerk groter. De voorganger, ds. Adeboye, spreekt langzaam en het gaat alleen maar over geld. Rijk worden. U bent blij als u in een tweedehands Toyota Corolla rijdt, maar wat als u achter het stuur zit van een Rolls Royce!

  Driehonderdduizend mensen sprongen van hun witte tuinstoelen omhoog en raakten in extase.

  God is niet alleen een theologisch concept, God is ook een economisch concept. Mijn ogen rolden uit de kassen van verbijstering en verbazing. Duizenden bekeerlingen holden aan het eind van de dienst naar voren. Grote blauwe emmers stonden gereed om vol te worden met papiergeld. Na de collecte werden de emmers geleegd in drie grote blauwe 'Ikea'tassen. Propvol. De cameraman ging met de collectanten mee, maar hij mocht niet verder dan tot zover.

     

  We zagen ook hoe en waar de voorganger woont. Op een megagroot terrein waar alles groen is. Het honderdenmeterslange hek is groen, de kapitale vila is groen, binnen in de villa is alles groen en de omgeving is groen van de bomen. Hoe is het mogelijk! Een onderzoeker die al tien jaar het gedrag van de Nigerianen onderzoekt zei dat de kerkleden van tien jaar geleden nu armer zijn geworden dan ze toen waren. Maar dat zie je niet aan de kledij af. Vrouwen in prachtige kleding met van die prachtige schoenen om de tenen ervan af te likken. Hele hoge hakken. Mannen in glimmende zwarte pakken en gestreken witte ovehemden.

  De C3-Kerk in Zuidoost staat vlakbij IKEA. Ook daar staat geld centraal ; je moet wat bereiken in het leven. Een vrouw vertelde met een hemelse blik dat ze maandelijks tien procent van haar inkomen betaalt, evenals haar man. Toen ze dit vertelde raakte ze in extase. De tien procent gaat niet naar de armen, de voedselbank, Greenpeace of zo, maar naar de kerk.

   

  Reacties

  Jerry op 07-03-2013 18:03

  Je laatste zin moet eigenlijk zijn: De tien procent gaat niet naar de armen, de voedselbank, Greenpeace of zo, maar naar voorganger van de kerk.

  De vraag is dus: waar woont die?

  Dieptriest.

  Gene op 09-03-2013 12:30

  DIE VOORGANGER WOONT WAARSCHIJNLIJK IN 'DONKER' AFRIKA en zal daar geen belasting over betalen...die betalen wij nog eens via de ontwikkelingshulp...

  het bij IKEA ingezamelde geld is, aan zekerheid grenzend, illegaal verkregen (heroinehandel en met wit geld betaald zwart werk) en wordt voor het overgrote deel, ik schat 90%, onttrokken aan de Nederlandse economie. Mede door deze 'onttrekking' moet de Nederlandse overheid, wij dus, bezuinigen. Er zijn nog wel een paar onttrekkingen te bedenken...bv het door Polen verdiende geld...AOW die naar Turkije, Noord Afrika en weet ik veel welke lande nog!

  Gene op 09-03-2013 13:43

  ...helaas...een "ennetje" verdwenen...het was wel een wit "ennetje" De zin moet natuurlijk; en weet ik veel welke landeN nog...zijn.

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Je Punt profiel
  Hou mij op de hoogte
  Ik wil op de hoogte gehouden worden
  Dit is een verplicht veld
  Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl - Design by Ontwerpmijndomein.nl