henkdeboer.punt.nl
Laatste reacties
  Nederland was groot producent van cocaine in '14-'18

  Nederland was de grootste

  producent van cocaine '14-'18


  Ik ben benieuwd of de serie '14-'18 op tv nog aandacht schenkt aan het cocainegebruik van soldaten in de Eerste Wereldoorlog. De laatste keer ging over sex aan het front.

  Hans Res vertelde een keer dat Nederland de grootste leverancier was van cocaine in de Eerste Werelkdoorlog. Mijn oren flapperden. Nederland was neutraal, maar verdiende veel geld met harddrugs. De Nederlandsche Cocaine Fabriek (NCF) bestond van 1905 tot 1930.

  De bladeren van de cocaine kwamen uit Java.

  In 1919 verkocht NCF 13.9451 kilo. Maar er wordt zelfs beweerd dat het gaat om 20.000 tot 30.000 kilo per jaar in de WO1. Tienduizende soldaten kregen dagelijks cocaine en honderdduizenden bleven verslaafd. De productie moest dus na de oorlog doorgaan.

  Op 28 juli 1916 verbood de wet verkoop van cocaine, alleen op medisch voorschrift kon het nog verstrekt worden.

  De soldaten kregen cocaine om wakker te blijven en strijdlustig. Nederland was dan wel neutraal, maar zorgde toch voor strijdlust en verslaving...

   


  Reacties

  Rob op 15-05-2014 18:29

  Bij mijn weten is dit bedrijf ook nog langer beurs genoteerd geweest. Winstgevend met een mooi dividend, dus een interessante belegging.

  De wetenschappers en kunstenaars van rond 1900 gebruikte geloof ik ook veelvuldig het middel Laudanum, ( http://nl.wikipedia.org/wiki/Laudanum ).

  Tja, elke periode elk mens zijn eigen vergif. Kwade tongen zeggen dat jij bijvoorbeeld de deur plat loopt bij de slijter van Reigersbos. Anderen zeggen weer dat jij iets langzamer terug uit Frankrijk reed vanwege de ingeslagen voorraden.

  Ach, alles met mate .....

  Vriendelijke groet,

  Ron op 17-05-2014 11:08

  Oh bah,wat een nare giftige opmerking van Rob Alberts.Zo'n opmerking, al zou het waar zijn,moet je gelijk naast je neerleggen Henk.Wat kleinzielig.

  Rob op 19-05-2014 16:05

  Beste Ron,

  ik citeer kwade tongen. Maar noem jij mij nu een kwade tong?

  Alles met mate.

  vriendelijke groet,

  Hetty op 22-05-2014 09:07

  De VS drogeert nog steeds zijn soldaten aan het front. Na inzet komen ze kapot terug en zijn een gevaar voor de samenleving. De gevangenisindustrie van de VS drijft op drugsgebruik. Kassa.

  Tussen 1839 en 1860 werden twee opiumoorlogen uitgevochten tussen Groot-Brittannië en China.De Eerste Opiumoorlog begon in 1839 en eindigde in 1842. De oorzaak was de smokkel van opium door Groot-Brittannië naar China die miljoenen mensen, zelfs in de bovenklasse, verslaafd maakte. Toen de Chinezen daar actie tegen ondernamen, zagen de Britten dit als een conflict dat met een oorlog beslecht moest worden.De Tweede Opiumoorlog begon in 1856 en eindigde in 1860. Deze oorlog had als oorzaak dat de Chinezen veel moeite hadden met het afgesproken verdrag uit de Eerste Opiumoorlog en de Britten in een herziene versie nog meer eisen wilden stellen. Om deze onwilligheid aan Chinese kant eens en voor altijd de kop in te drukken, ging een gecombineerde Brits-Franse troepenmacht nogmaals ten aanval.

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Je Punt profiel
  Hou mij op de hoogte
  Ik wil op de hoogte gehouden worden
  Dit is een verplicht veld
  Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl - Design by Ontwerpmijndomein.nl